Επιστροφή

ΔΤ 399, 07/04/2002, 11:00, Συμβάντα

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε στις 08:30 σήμερα, η κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε από άγνωστη αιτία στις 16:25 χθες, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου SULFUR, στο Σουσάκι του Νομού Κορινθίας. Το εργοστάσιο κατασκευάζει λιπάσματα και χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη το χημικό στοιχείο θείο (θειάφι), το οποίο υπήρχε σε μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης μορφής μέσα σε στεγασμένο αποθηκευτικό χώρο έκτασης 300 τ.μ. περίπου. Λόγω της μεγάλης ποσότητας του καιόμενου υλικού καθώς και των εξαιρετικά εύφλεκτων ιδιοτήτων που χαρακτηρίζουν το θείο και τις ενώσεις που αυτό δημιουργεί κατά την καύση του, η κατάσβεση του απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτικές αλλά και χρονοβόρες ενέργειες. Οι 35 πυροσβέστες που μετέβησαν στο σημείο του συμβάντος με 16 πυροσβεστικά οχήματα κι ένα ειδικό όχημα πλήρωσης αναπνευστικών συσκευών, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται σε πυρκαγιές χημικών υλικών και κατάφεραν να περιορίσουν την πυρκαγιά εντός του χώρου όπου είχε εκδηλωθεί, αποτρέποντας την επέκτασή της σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στον τόπο της πυρκαγιάς ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες για τους πυροσβέστες που επιχειρούσαν την κατάσβεσή της, διότι η πυρκαγιά μαίνονταν σε εσωτερικό χώρο και δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα από τοξικά αέρια και αναθυμιάσεις επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου. Είναι γνωστό ότι, κατά την καύση του θείου σχηματίζεται διοξείδιο του θείου SO2, αέριο το οποίο είναι τοξικό και δηλητηριώδες, επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία όταν βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και το θάνατο από αναπνευστική παράλυση. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο τα μεσάνυχτα ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν στον τόπο του συμβάντος για την αποκάθαρση του χώρου και την κατάσβεση μικροεστιών. Στον τόπο του συμβάντος παραμένει ένα πυροσβεστικό όχημα με τρεις πυροσβέστες για επαγρύπνηση, ενώ προανάκριση για την εξακρίβωση των αιτιών της πυρκαγιάς, διενεργεί το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου.

Έκρηξη σημειώθηκε στις 13:05 χθες, από διαρροή υγραερίου σε τριώροφο κτίριο ιδιοκτησίας Μπαιλαχτάρη Κων/νου, που βρίσκεται στη θέση Καλογριά Στούπα Μεσσηνίας στο 30ο χλμ της επαρχιακής οδού Καλαμάτας - Αρεόπολης. Η έκρηξη προκλήθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε δεξαμενή υγραερίου που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου έκτασης 150 τ.μ. όπου στεγάζεται εστιατόριο, ενώ στους υπερκείμενους ορόφους στεγάζεται επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα. Στον τόπο του συμβάντος μετέβησαν τρία πυροσβεστικά οχήματα με έξι πυροσβέστες οι οποίοι προέβησαν σε έρευνες όλων των χώρων του κτιρίου για τον εντοπισμό τυχόν τραυματιών. Για να εξακριβωθούν τα αίτια της έκρηξης, διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας.

Σε εμπρησμό από πρόθεση οφείλεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 03:10 σήμερα, σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με αριθμό κυκλοφορίας ΚΥ-2239 μάρκας DAIHATSU, το οποίο ήταν σταθμευμένο στην οδό Γληνού 5 στην Τριανδρία της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ και από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές ζημιές σε εξωτερικά μέρη του οχήματος. Οι έξι πυροσβέστες που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος με δύο οχήματα, κατάφεραν να κατασβέσουν γρήγορα την πυρκαγιά, περιορίζοντας έτσι το ύψος των ζημιών. Προανάκριση διενεργεί το Ανακριτικό τμήμα της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης.