Επιστροφή

ΔΤ 501b, 23/07/2002, 22:00, Συμβάντα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 17:10 σήμερα, σε δύσβατη περιοχή, σε χαμηλή βλάστηση (ασφάκες, θάμνοι) στην περιοχή Σπάρτου, του Δήμου Αμφιλοχίας, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Για την κατάσβεσή της λαμβάνουν μέρος 15 πυροσβεστικά οχήματα με 40 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 25 πυροσβεστών, ενώ μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν εννέα αεροσκάφη (δύο CL- 415, δύο CL- 215 και πέντε Grumman) και δύο ελικόπτερα (ένα Camov, ένα S-64). Καθ΄οδόν για τον τόπο του συμβάντος βρίσκεται ο Β΄ Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Γεώργιος Γεωργιάκος. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 4-5 Μποφόρ οι οποίοι ωστόσο αναμένεται να κοπάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Υπό έλεγχο τέθηκε στις 18:30 σήμερα, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 17:15 σήμερα, σε δασική έκταση, στην περιοχή Καλύβια Θωρικού Αττικής. Η πυρκαγιά, που λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή έλαβε διαστάσεις και απείλησε κατοικίες περιορίστηκε τελικά, αφού πρώτα έκαψε πέντε στρέμματα χαμηλής βλάστησης και 15 στρέμματα πευκοδάσους, καθώς επίσης, και ένα ισόγειο κατοικίας από προκάτ. Για την αντιμετώπισή της κινητοποιήθηκαν άμεσα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και συγκεκριμένα 18 οχήματα με 55 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 25 πυροσβεστών, τέσσερα αεροσκάφη (ένα CL- 215 και τρία CL- 415) και δύο ελικόπτερα (ένα Μi-26 και ένα Erickson). Στον τόπο του συμβάντος μετέβη επίσης, ο Β΄ Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Γεώργιος Γεωργιάκος. Στις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίσθηκε από ρίψη βολής νερού αεροπλάνου ο Πυροσβέστης Γεωργιάδης Θεόδωρος ο οποίος διεκομίσθη με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. για τις πρώτες βοήθειες στο Ασκληπιείο της Βούλας.

Υπό έλεγχο τέθηκε επίσης στις 18:30, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, στις 15:45 σήμερα, στην περιοχή Δήμητρα του Δ/Δ Κοντοβάζαινας, στο Νομό Πελοποννήσου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κορυφογραμμή του βουνού Άγιος Πέτρος, ενώ η προσέγγιση για τα επτά πυροσβεστικά οχήματα που έσπευσαν στην περιοχή ήταν σχεδόν αδύνατη, με αποτέλεσμα να επιχειρήσουν κατά κύριο λόγο εναέρια μέσα (τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα) και πεζοπόρο τμήμα 25 πυροσβεστών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά κατέστρεψε περίπου 20 στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για επαγρύπνηση.

Νεκρός, ανασύρθηκε στις 13:40 σήμερα, ηλικιωμένος άνδρας από πηγάδι, που βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του, στην Κοινότητα Ζγουροκεφάλι του Δήμου Επισκοπής στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για τον Ζαχαριουδάκη Αντώνιο του Ιωάννη, 97 ετών, που από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έπεσε στο γεμάτο με νερό πηγάδι, βάθους δέκα μέτρων και πνίγηκε. Στο συμβάν έλαβαν μέρος έξι πυροσβέστες με ένα όχημα από την 3η Ε.Μ.Α.Κ.