Επιστροφή

ΔΤ 503, 25/07/2002, 19:30, Συμβάντα

Το Πυροσβεστικό Σώμα λαμβάνοντας υπ' όψιν την πρόγνωση της Ε.Μ.Υ. έως και την Κυριακή 28 Ιουλίου 2002, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στα Ηπειρωτικά, καθώς και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, έθεσε με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ. από το μεσημέρι τις Υπηρεσίες, οι οποίες προβλέπεται να επηρεαστούν από τα καιρικά φαινόμενα σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα από ενδεχόμενες πλημμύρες.
Ειδικότερα, για τα νησιά του Αιγαίου, στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη έχει προβλεφθεί η άμεση εναέρια μεταφορά προσωπικού και υλικών μέσων με ελικόπτερα Mi-26 και τα δύο Εurocopter του Π.Σ.

 

Σοβαρά συμβάντα

Υπό έλεγχο τέθηκε στις 15:10 η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε -από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- σε γεωργική έκταση στη Μονή Κλειστών, στη Χασιά. Η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στις 14:35, απείλησε να λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, όμως η άμεση επέμβαση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε το ενδεχόμενο αυτό. Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων, ενώ από αέρος επιχείρησαν τέσσερα αεροσκάφη (δύο CL-415 και δυο CL-215) και δύο ελικόπτερα (ένα τύπου Kamov και ένα τύπου Mi 26). Στην περιοχή μετέβη και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Φούρλας.

Διαρροή προκλήθηκε σε βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς καυσίμου αεροσκαφών τύπου JA1, όταν ανετράπη στις 14:22 -από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία- στον περιφερειακό δρόμο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά την πύλη 13. Στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν 15 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα της Υπηρεσίας μας, οι οποίοι με τη ρίψη αφρογόνου υλικού απέτρεψαν το ενδεχόμενο πυρκαγιάς, ενώ παράλληλα το Περιβαλλοντολογικό Τμήμα του Αεροδρομίου χρησιμοποίησε σκόνη και υγρό ειδικού τύπου για την αδρανοποίηση των επισφαλών για το περιβάλλον συστατικών του καυσίμου. Οι δυνάμεις παραμένουν στον τόπο του συμβάντος, για προληπτικούς λόγους, έως την ολοκλήρωση της μετάγγισης του υγρού καυσίμου και της ανάσυρσης του βυτιοφόρου οχήματος