Επιστροφή

ΔΤ 508, 31/07/2002, 15:15, Εκδηλώσεις

Για δεύτερη συνεχή φορά ο Πρωθυπουργός στο Επιχειρησιακό Κέντρο του Π.Σ.


Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), στο Χαλάνδρι, επισκέφθηκε σήμερα, ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης.
Η επίσκεψη αυτή είναι η πέμπτη που πραγματοποιεί ο κ. Σημίτης, ως Πρόεδρος της Κυβέρνησης, στο Πυροσβεστικό Σώμα και η δεύτερη συνεχής, και μάλιστα σε διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο, στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.
Τον Πρωθυπουργό, κατά την άφιξή του στο Επιχειρησιακό Κέντρο, υποδέχθηκαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Φούρλας.
Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους αξιωματικούς, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που παρευρέθηκαν, ο ερχομός του στο Συντονιστικό Κέντρο του Π.Σ. δεν είναι καθόλου τυχαίος, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, "εδώ χτυπά η καρδιά του Πυροσβεστικού Σώματος, εδώ κρίνεται αν το Σώμα θα δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, για την αντιμετώπιση των κάθε είδους καταστροφών και ιδιαίτερα, των δασικών πυρκαγιών, που ήταν, είναι και θα είναι μία μάστιγα για τη χώρα".
Ο κ. Σημίτης διαπίστωσε με ικανοποίηση τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Σώματος τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να αναθέσει τον ευαίσθητο τομέα της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα -παρά την αντίθετη άποψη ορισμένων- αποδείχθηκε σωστή.
Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης αναφέρθηκε, επίσης, στην προώθηση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη, σημειώνοντας ότι η ενεργός συμμετοχή του πολίτη είναι εξίσου αναγκαία.
Προηγουμένως, μίλησε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι με την πέμπτη αυτή συνεχή επίσκεψη, η παρουσία του Πρωθυπουργού στο Πυροσβεστικό Σώμα γίνεται πλέον θεσμός, αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που κάνει το Σώμα και στα θετικά αποτελέσματα της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η αποτελεσματικότητα του πυροσβεστικού μηχανισμού αποτυπώνεται στα -μέχρι στιγμής- 11.712 στρέμματα καμένης δασικής έκτασης έναντι των 37.089 στρεμμάτων της περασμένης χρονιάς, η οποία μάλιστα είχε χαρακτηρισθεί και ως η καλύτερη της τελευταίας 30ετίας, από πλευράς καταστροφών σε δασικές εκτάσεις. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Φούρλας, "για τους πυροσβέστες, δεν υπήρξε εφησυχασμός, αντίθετα, η προσπάθεια συνεχίστηκε και συνεχίζεται, δεδομένου ότι βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον περίπου της αντιπυρικής περιόδου, με μεγαλύτερο πάθος και αίσθημα ευθύνης".
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στην Αίθουσα Διαχείρισης Εναέριων Μέσων του Επιχειρησιακού Κέντρου, όπου έγινε επίδειξη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, μοντέλου πρόγνωσης καιρικών συνθηκών για συγκεκριμένη περιοχή, καθώς και επίδειξη χρήσης γεωγραφικού και ψηφιακού χάρτη.
Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε, επίσης, στην Αίθουσα Διαχείρισης Επίγειων Μέσων, όπου σε εικονική κλήση πυρκαγιάς, είδε από κοντά την κινητοποίηση, αλλά και την αντιμετώπιση του συμβάντος.
Ακολούθησε σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης, Ευσταθιάδης, Φούρλας καθώς και ο Διοικητής του Επιχειρησιακού Κέντρου, Αρχ/ρχος Μιχάλης Πανουσόπουλος.
Κατά την είσοδο στο γραφείο του Διοικητή του Κέντρου για τη σύσκεψη, ο Αρχηγός του Π.Σ. προσέφερε στον Πρωθυπουργό ένα παλαιό συλλεκτικό πελεκίδιο, που χρησιμοποιούσαν οι πυροσβέστες στις αρχές της δεκαετίας του '70. Μάλιστα, ένας δημοσιογράφος δεν έχασε την ευκαιρία και πρότεινε στον Πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει το τσεκούρι για την εξολόθρευση της 17Ν, λαμβάνονας την απάντηση: "εμείς όλα τα θέματα τα λύνουμε με το μυαλό!"