Επιστροφή

ΔΤ 546a, 12/09/2002, 21:30, Εκδηλώσεις

Στους Έλληνες συναδέλφους του μίλησε σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, ο ελληνικής καταγωγής πυροσβέστης Πέτρος Κριτσιμίλιος από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ν. Υόρκης, ο οποίος συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης στα ερείπια των δίδυμων πύργων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαλέξεων του 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. και την παρακολούθησε σύσσωμη η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και πλήθος Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Πυροσβεστών. Ο κ. Κριτσιμίλιος προηγουμένως, ξεναγήθηκε στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της 1η Ε.Μ.Α.Κ. στην Ελευσίνα. Στην ομιλία του είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπως ο ίδιος τα έζησε, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις και απορίες των Ελλήνων συναδέλφων του.
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Παναγιώτης Φούρλας, αφού επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Κριτσιμίλιο απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:
"….η τρομοκρατία, όπως και οι κάθε είδους καταστροφές, δεν έχει σύνορα. Στη θέση των πυροσβεστών της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοσδήποτε πυροσβέστης του κόσμου, γι' αυτό και η 11η Σεπτεμβρίου ανήκει δικαιωματικά σε όλους τους πυροσβέστες. Μάλιστα, μια πρόταση, η οποία βρίσκει συνεχώς προσφορότερο έδαφος και με την οποία συμπαρατάσσομαι και εγώ ο ίδιος, είναι η μέρα αυτή να αφιερωθεί στον Πυροσβέστη και να τιμάται κάθε χρόνο…."
Ο κ. Κριτσιμίλιος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε την ηγεσία του Σώματος, τόσο για την φιλοξενία όσο και για τη συγκέντρωση 2.000 φιαλών αίματος από τους Έλληνες πυροσβέστες, που απεστάλησαν στη Ν. Υόρκη αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα.