Επιστροφή

ΔΤ 762a, 23/07/2003, 22:00, Σοβαρά συμβάντα

Υπό έλεγχο τέθηκαν, τις απογευματινές ώρες, οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν, κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας :

- Στις 10:55΄, στην περιοχή Μέλαμπες, του δήμου Λάμπης, στο Ρέθυμνο. Η πυρκαγιά απείλησε να λάβει μεγάλες διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, όμως τέθηκε τελικά υπό έλεγχο στις 19:30΄. Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 50 πυροσβέστες με 15 πυροσβεστικά οχήματα, πεζοπόρο τμήμα έξι ατόμων, ενώ από αέρος επιχείρησαν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Η πυρκαγιά κατέστρεψε γεωργικές εκτάσεις και ελαιόδεντρα. Στον τόπο της πυρκαγιάς παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για την πλήρη κατάσβεση, ενώ μεταβαίνουν 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ.

- Στις 11:15΄, στο δημοτικό διαμέρισμα Ζαρού, του νομού Ηρακλείου. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων, οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, στις 19:00΄, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν από αέρος τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 50 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων.

- Στις 12:15΄, σε χορτολιβαδική έκταση και ελαιόδεντρα, στην περιοχή Κάτω Πρινές, του δήμου Ανατολικού Σελήνου, στο νομό Χανίων. Στην κατάσβεσή της λαμβάνουν μέρος 25 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, στις 19:00΄, ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στις 3 παραπάνω πυρκαγιές, συντονίζει ο Β΄ υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γεωργιάκος.

- Στις 14:40΄, στο δημοτικό διαμέρισμα Στύρφαγκα, του νομού Φθιώτιδος. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με οκτώ πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 10 ατόμων, θέτοντας την πυρκαγιά υπό έλεγχο, στις 16:30΄, ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν, δέκα στρέμματα δασικών εκτάσεων και πέντε στρέμματα γεωργικών εκτάσεων, περίπου. Στον τόπο της πυρκαγιάς παραμένουν δύο πυροσβεστικά οχήματα με έξι πυροσβέστες, για προληπτικούς λόγους.

- Στις 14:40΄, σε δασική και γεωργική έκταση, στην περιοχή Ψωρονέρια Δαμάστας, στο δήμο Γοργοποτάμου, του νομού Φθιώτιδος. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 29 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οι οποίοι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, στις 16:30΄. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Στον τόπο των δύο παραπάνω πυρκαγιών μετέβη με το ελικόπτερο του Π.Σ. Φλόγα 1, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Φούρλας.

- Στις 16:45΄, σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Γεώργιος, του δημοτικού διαμερίσματος Κουζουλίου, του δήμου Πύργου, στο νομό Ηλείας. Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα, θέτοντας υπό έλεγχο την πυρκαγιά στις 20:30΄. Το έργο των επίγειων δυνάμεων συνέδραμαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ στον τόπο της πυρκαγιάς παραμένουν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, για την πλήρη κατάσβεσή της.

Προανάκριση, για τα αίτια όλων των παραπάνω πυρκαγιών, διενεργείται από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες.