Επιστροφή

ΔΤ 768, 29/07/2003, 14:00, Εκδηλώσεις

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), στο Χαλάνδρι, επισκέφθηκε σήμερα, ο Πρωθυπουργός, κ. Κώστας Σημίτης.
Η επίσκεψη αυτή είναι η έκτη που πραγματοποιεί ο κ. Σημίτης, ως Πρόεδρος της Κυβέρνησης, στο Πυροσβεστικό Σώμα και η τρίτη συνεχής, στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.
Τον Πρωθυπουργό, ο οποίος συνοδευόταν από τον Υφυπουργό Τύπου κ. Τηλέμαχο Χυτήρη, κατά την άφιξή του στο Επιχειρησιακό Κέντρο, υποδέχθηκαν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γεώργιος Φλωρίδης, ο Υφυπουργός, κ. Παντελής Τσερτικίδης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Φούρλας.
Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Πυροσβέστες και τους εθελοντές που παρέστησαν, τόνισε ότι επισκέπτεται το Συντονιστικό Κέντρο για πολλοστή φορά, "πράγμα που σημαίνει ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στο έργο σας, χάρη στη σκληρή δουλειά που έχει γίνει, έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο στη καταπολέμηση των πυρκαγιών." Συνεχίζοντας, ο κ. Σημίτης εξήρε την ηγεσία του Αρχηγού, του κ. Φούρλα, την οποία και χαρακτήρισε εμπνευσμένη και αποτελεσματική, υπογραμμίζοντας παράλληλα, το υψηλό αίσθημα ευθύνης που χαρακτηρίζει το σύνολο των υπαλλήλων του Σώματος.
Ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε με ικανοποίηση τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Σώματος τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας, ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να αναθέσει τον ευαίσθητο τομέα της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα -παρά την αντίθετη άποψη ορισμένων- αποδείχθηκε σωστή.
Προηγουμένως, μίλησε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος αφού επεσήμανε ότι είναι η τέταρτη φορά που υποδέχεται τον Πρωθυπουργό με την ιδιότητα αυτή, σημείωσε ότι "η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, μιας χρονιάς δύσκολης από πλευράς καιρικών συνθηκών, όπου σε πολλές Μεσογειακές χώρες εκδηλώνονται μεγάλες δασικές πυρκαγιές. Όχι όμως, και στην πατρίδα μας, όπου η έγκαιρη κινητοποίηση και η αποτελεσματική επέμβαση, εξακολουθεί και φέτος να διατηρεί τη συνολική καμένη έκταση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών". Επίσης, ο κ. Φούρλας αναφέρθηκε στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που κάνει το Σώμα υπογραμμίζοντας το τεράστιο πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη και αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στις Αίθουσες Επιχειρήσεων του Συντονιστικού Κέντρου. Μάλιστα, εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Επίδαυρο και ζήτησε να μάθει για τον αριθμό των μέσων που επιχειρούσαν. Στη συνέχεια, ρώτησε τον μετεωρολόγο, σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν τον Αύγουστο, για να πάρει την απάντηση, ότι προβλέπεται να σημειωθούν βροχοπτώσεις, ενώ οι άνεμοι δεν θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί. "Οι βροχές είναι καλές για να σβήσουν οι φωτιές, όχι όμως και γι' αυτούς που θα πάνε διακοπές" παρατήρησε ο κ. Σημίτης.
Ακολούθησε σύσκεψη, στην οποία μετείχαν η πολιτική και φυσική Ηγεσία του Σώματος, καθώς και ο Διοικητής του Επιχειρησιακού Κέντρου, Αρχιπύραρχος Ηλίας Καραχάλιος.
Κατά την είσοδο στο γραφείο του Διοικητή του Κέντρου για τη σύσκεψη, ο Αρχηγός του Π.Σ. προσέφερε στον Πρωθυπουργό ένα πίνακα με μικρογραφίες από σμάλτο του συνόλου των πυροσβεστικών στολών από το 1854 έως το 1974. Ο κ. Σημίτης, αφού ευχαρίστησε τον Αρχηγό τόνισε ότι "μπορεί οι παλιές στολές να ήταν πιο ωραίες, ωστόσο οι σημερινές είναι πολύ πιο αποτελεσματικές".