Επιστροφή

ΔΤ 885, 13/02/2004, 11:30, Συμβάντα

Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από χθες τη χώρα, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές, κυρίως της Κεντρικής Ελλάδας. Στο Λεκανοπέδιο, το χιόνι έχει καλύψει ακόμη και το κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται μόνο στους κεντρικούς δρόμους. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες παρουσιάστηκαν κατά μήκος του εθνικού οδικού άξονα Αθηνών - Λαμίας μέχρι το Μαρτίνο και στην Αττική Οδό, στο τμήμα Μεταμόρφωσης - Ελευσίνας.
Από πλευράς Πυροσβεστικού Σώματος, και προκείμενου να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτες καταστάσεις, τέθηκαν σε λειτουργία, σύμφωνα με τον ειδικό σχεδιασμό του, επτά Σταθμοί Βάσης στα εξής σημεία: Αρτεμίσιο, Άγιοι Θεόδωροι, Υλίκη, Άγιος Παντελεήμονας, Τέμπη, Βελεστίνο και Μαλακάσα. Υπενθυμίζεται ότι οι Σταθμοί αυτοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, στον μηχανολογικό τους εξοπλισμό, γερανοφόρα προωθητικά μηχανήματα και ειδικά διασωστικά οχήματα. Επιπλέον, για τις περιοχές όπου σημειώνεται έντονη χιονόπτωση τέθηκε σε εφαρμογή και το δεύτερο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας με οχήματα 4Χ4 που περιπολούν σε επιλεγμένα σημεία των πληγέντων περιοχών και προσφέρουν τη βοήθεια τους, όπου χρειαστεί.
Συνολικά, 300 πυροσβέστες με ένα στόλο από 100 και πλέον οχήματα διαφόρων τύπων καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου οι κεντρικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοικτές. Λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που συνεχίζεται έως και τώρα, πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, ενώ πολλές νταλίκες δίπλωσαν, διακόπτοντας για αρκετό χρονικό διάστημα την κυκλοφορία. Ωστόσο, τα συνεργεία διάσωσης αντιμετώπισαν με επιτυχία όλες τις περιπτώσεις.
Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε το 199 - Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. και για μεταφορά ατόμων σε νοσοκομεία λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές αφορούσαν νεφροπαθείς και ετοιμόγεννες γυναίκες.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και για τις επόμενες ώρες με κύριο χαρακτηριστικό στη συνέχεια τις χαμηλές θερμοκρασίες, λόγω του παγετού που σημειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους φίλους οδηγούς.

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος (199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.), στο Χαλάνδρι, επισκέφθηκε σήμερα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο κ. Καραμανλής, που συνοδευόταν από Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος κ. Θοδωρή Ρουσόπουλο, ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Π.Σ., Αντιστράτηγο Παναγιώτη Φούρλα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει το Σώμα, πέρα από την αποστολή του, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποχωρώντας από το Συντονιστικό Κέντρο, εξήρε το έργο που επιτελεί το Σώμα, προτρέποντας μάλιστα και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό να δρα με τον ίδιο έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο.