Επιστροφή

ΔΤ 949a, 12/05/2004, 12:00, Ανακοινώσεις

Το νέο υπερσύγχρονο ελικόπτερο τύπου ΑS332L1, γνωστό ως Super Puma, δωρεά του ιδρύματος Σταύρου Σ. Νιάρχου παραλαμβάνει και επίσημα το Π.Σ. σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαΐου 2004 και Ω/11:00 στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος. Την τελετή θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργος Βουλγαράκης, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος στην Ελλάδα, καθώς και πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ιστορία του Σώματος, οι δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχου είναι στο σύνολό τους οι μεγαλύτερες που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα και το έχουν ενισχύσει σημαντικά σε κρίσιμους επιχειρησιακούς τομείς. Η αρχή έγινε το 1998 με τη δωρεά 15 πυροσβεστικών οχημάτων κατάλληλων για δασικές πυρκαγιές, ακολούθησαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. και τώρα το νέο υπερσύγχρονο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων με πλήρη εξοπλισμό για έρευνα και διάσωση, δασοπυρόσβεση, καθώς και για μεταφορά προσωπικού ανά την επικράτεια, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Το νέο ελικόπτερο Super Puma του Π.Σ. είναι υψηλών προδιαγραφών και έχει δυνατότητα μεταφοράς 20 πυροσβεστών, ενώ για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης μπορεί να φέρει κάδο χωρητικότητας 3,5 τόνων. Διαθέτει επίσης βαρούλκο για διάσωση, ειδικά φορεία μεταφοράς ναυαγών ή ασθενών, καθώς και σύστημα ταχείας κατάβασης (reppeling). Το Super Puma είναι εφοδιασμένο με ηλεκτρονικά συστήματα ναυσιπλοΐας τελευταίας γενιάς, μεταξύ των οποίων, αυτόματο πιλότο 4-αξόνων, ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του ανάγλυφου της περιοχής, σύστημα Nadir, πλήρες σύστημα θερμικής κάμερας, καθώς και συστήματα ναυσιπλοΐας τη νύχτα.
Το νέο απόκτημα βέβαιο είναι ότι θα καλύψει άμεσα τις επιχειρησιακές ανάγκες του Π.Σ. μεταφοράς προσωπικού σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, ειδικά σε δύσβατες ορεινές περιοχές, ενώ η εμπλοκή του σε επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης των Ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης Καταστροφών αναμένεται να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όσον αφορά στη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης για τον εντοπισμό και τη διάσωση των θυμάτων.
Παρακαλούμε για την δημοσιογραφική και τηλεοπτική κάλυψη της τελετής.