Επιστροφή

ΔΤ 949b, 12/05/2004, 14:00, Ανακοινώσεις

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 12 Μαΐου 2004, ημέρα Τετάρτη και Ω/10:00, στην αίθουσα συσκέψεων του Α.Π.Σ., η ετήσια σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η επιβεβαίωση και η οριστικοποίηση του συνόλου των μέτρων προετοιμασίας και ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών της αντιπυρικής περιόδου 2004.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα: ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της νέας αντιπυρικής περιόδου, τα νέα μέσα και οι στρατηγικές που θα χρησιμοποιηθούν στην δασοπυρόσβεση, καθώς και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει το Πυροσβεστικό Σώμα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη Γενική Γραμματεία Δασών.
Η σύσκεψη έγινε υπό την Προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργου Βουλγαράκη και έλαβαν μέρος, ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας κ. Παν. Φούρλας, η φυσική ηγεσία του Σώματος, εκπρόσωποι των Υπουργείων: Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.Ε.Θ.Α., Γ.Ε.Σ., Γ.Ε.Ν., Γ.Ε.Α.), Εξωτερικών, Πολιτισμού, Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Δημόσιας Τάξης (ΕΛ.ΑΣ.), Μακεδονίας-Θράκης, Αιγαίου και Εμπορικής Ναυτιλίας (Λ.Σ.). Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια και Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, την Γενική Διεύθυνση Δασών, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ το ΕΚΑΒ κ.α.
Στο λόγο του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, τόνισε ότι οι απαιτήσεις την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο είναι μεγάλες, αλλά και ότι ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης βελτιώνεται συνεχώς, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καλής συνεργασίας και του ουσιαστικού συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. "Δύο παράγοντες που καθορίζουν το βαθμό ετοιμότητας σε επίπεδο κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών είναι η επιχειρησιακή ικανότητα και ο συντονισμός των δυνάμεων των εμπλεκόμενων φορέων". Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης επεσήμανε ότι "τα πέντε τρισεκατομμύρια κόσμο που θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από τους δεκτές τους θα κληθούν να κρίνουν την Ελλάδα σε επίπεδο και κατά συνέπεια όλους εμάς που εμπλεκόμαστε στην ασφάλεια τον Ο.Α.". Στη συνέχεια, ο Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας κ. Παν. Φούρλας τόνισε ότι "φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, θα αξιοποιηθεί ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη και τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα με πρωταγωνιστές τους Δασάρχες και τους Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών". Τέλος, ο επιχειρησιακός Α΄ Υπαρχηγός Αντιστράτηγος του Π.Σ. Ανδρέας Κόης, αφού υπογράμμισε πως ο μηχανισμός δασοπυρόσβεσης -προϊόντος του χρόνου- βελτιώνεται, σημείωσε ότι ειδικά για αυτή τη χρονιά λαμβάνονται αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας στα περιαστικά δάση που βρίσκονται πλησίον των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.