Επιστροφή

ΔΤ 999a, 08/07/2004, 19:30, Συμβάντα

. Σημαντικός αριθμός πυρκαγιών εκδηλώθηκε σήμερα σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, η πλειοψηφία των οποίων σημειώθηκε στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Συγκεκριμένα:

•-          Στις 10.26, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον Κάλαμο, η οποία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (ισχυροί άνεμοι – υψηλές θερμοκρασίες) έλαβε ταχύτατα μεγάλες διαστάσεις. Στο έργο της κατάσβεσης, έλαβαν μέρος 30 οχήματα με πλήρωμα 100 πυροσβεστών, 2 πεζοπόρα τμήματα συνολικής δύναμης 40 ατόμων, καθώς επίσης 8 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Για προληπτικούς λόγους, τα παιδιά και το προσωπικό των κατασκηνώσεων της περιοχής, απομακρύνθηκαν και οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο. Από την πυρκαγιά, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο στις 13.30, κάηκαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 150 στρέμματα δάσους.

•-          Άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο και η πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 13.00 στους Θρακομακεδόνες, στην ίδια περιοχή όπου είχε εκδηλωθεί και χθες. Στην κατάσβεση έλαβαν μέρος 26 οχήματα με 75 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, ενώ από αέρος επιχείρησαν 2 ελικόπτερα.

•-          Έγκαιρη ήταν, επίσης, η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο Κίτσι Κορωπίου. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 14.08, σε έκταση με ξηρά χόρτα, τέθηκε υπό έλεγχο περίπου μισή ώρα αργότερα, χάρη στις συντονισμένες ενέργειες 21 πυροσβεστών, που έσπευσαν στην περιοχή με 7 οχήματα.

•-          Στις 12.45 σημειώθηκε πυρκαγιά σε παράδρομο της Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος των Αφιδνών, στην κατάσβεση της οποίας έλαβαν μέρος 5 πυροσβεστικά οχήματα με 15μελές πλήρωμα. Κάηκαν αμπέλια, ελιές, αμυγδαλιές και αχλαδιές σε έκταση πέντε στρεμμάτων. Σημειώνεται ότι, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, ύστερα από έρευνες, προσήγαγε άνδρα ως υπαίτιο για την πρόκληση της πυρκαγιάς. Όπως ομολόγησε, προκάλεσε την πυρκαγιά από αμέλεια, ενώ εκτελούσε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης. Ο φερόμενος ως δράστης θα προσαχθεί αύριο το πρωί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

•-          Στις 14.05 τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 13.50, σε έκταση με ξηρά χόρτα, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Για την αντιμετώπισή της επενέβησαν 5 οχήματα με πλήρωμα 20 πυροσβεστών, ενώ η καμένη έκταση είναι ένα στρέμμα περίπου.

Όσον αφορά τις σημαντικότερες πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην υπόλοιπη χώρα:

•-          Στις 14.15 τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 12.00, σε δύσβατη περιοχή, στη θέση Βελβίνα, στη Ναύπακτο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν 13 οχήματα με 40 πυροσβέστες, καθώς επίσης 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αποτεφρώθηκαν 40 στρέμματα δασικής έκτασης.

•-          Ιδιαίτερα δύσβατο ήταν και το σημείο από όπου ξεκίνησε, στις 13.45, η πυρκαγιά που σημειώθηκε σήμερα στην Ικαρία. Για την καταστολή της έσπευσαν στην περιοχή 3 οχήματα με πλήρωμα 15 ατόμων, ενώ από αέρος επιχείρησαν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

•-          Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13.30 και στο νησί της Σάμου, η οποία χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων -20 οχήματα με πλήρωμα 60 ατόμων- τέθηκε υπό έλεγχο στις 14.15. Από  τις φλόγες αποτεφρώθηκαν 5 στρέμματα αγροτικής και 5 στρέμματα δασικής έκτασης.

•-          Στις 14.15 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θέση Καστρί, στην Κάρυστο, για την αντιμετώπιση της οποίας κινητοποιήθηκαν 6 οχήματα με 18 πυροσβέστες και 1 ελικόπτερο.

Σημειώνεται, ότι το Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος (199 – Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.) επισκέφθηκε, για να ενημερωθεί και να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Επειδή και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να επικρατήσουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που ευνοούν την εκδήλωση των πυρκαγιών, απευθύνουμε έκκληση προς τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους. Να αποφεύγουν, για οποιοδήποτε λόγο, το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, τη χρήση γυμνών φλογών, την καύση ξηρών χόρτων και σκουπιδιών σε ανοιχτό χώρο, την απόρριψη αναμμένων τσιγάρων και γενικά ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει την εκδήλωση πυρκαγιάς.