Τεύχος 140
Μάρτιος - Απρίλιος 2010
Η ολοένα συχνότερη εμφάνιση δασικών πυρκαγιών, τα τελευταία χρόνια, στη Νότια Ευρώπη –με το 95% περίπου του συνόλου των καμένων εκτάσεων της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου- πέρα από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και το σοβαρό περιβαλλοντικό και οικονομικό της αντίκτυπο, έχει και άμεση σύνδεση με την επιδείνωση των συνεπειών από την αλλαγή του κλίματος, στις πληγείσες περιοχές (διάβρωση και απώλεια εδάφους, απερήμωση, αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου).
Για τις προσεχείς δεκαετίες, προβλέπεται να υπάρξει αναπόφευκτη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τη Νότια Ευρώπη, η οποία αναμένεται να είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιφέρεια όσον αφορά τη μεταβολή του κλίματος και κατ’ επέκταση, την έξαρση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), κάθε έτος, στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αφανίστηκαν περισσότερα από 400.000 εκτάρια ευρωπαϊκών δασών. Μάλιστα, με βάση τη μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά, η Ελλάδα συγκαταλέγεται –μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία- ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν το σοβαρότερο πρόβλημα δασικών πυρκαγιών. Πρόβλημα που σύμφωνα με τους ειδικούς, σχετίζεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή, ενώ αναμένεται να επιδεινωθεί στο εγγύς μέλλον.
Μια εικόνα του -όχι και τόσο ευοίωνου- μέλλοντος της Ελλάδας, παρουσιάζει και μία έκθεση που δημοσιεύθηκε από τη WWF τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία αναμένονται σημαντικές μεταβολές στα κλιματικά δεδομένα της περιόδου 2020-2050, που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα και τις δασικές πυρκαγιές. Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει την τάση που υπάρχει, για αύξηση, σε όλους τους εθνικούς δρυμούς, των ημερών με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, από 5 ημέρες στον Αίνο της Κεφαλλονιάς έως 15 ημέρες σε Οίτη και Πάρνηθα. Μια παράμετρος, που διαφοροποιείται εξαιτίας ενός συνδυασμού κλιματολογικών αλλά και ανθρωπογενών παραγόντων και, χωρίς αμφιβολία, είναι δυνατό να έχει καθοριστικές συνέπειες για το μέλλον των δασικών συστημάτων της χώρας μας.
Στα δικά μας τώρα, στο παρόν τεύχος, παρουσιάζουμε, μεταξύ άλλων, ένα ενδιαφέρον άρθρο του επίτιμου Υπαρχηγού Αντιστράτηγου Χρήστου Μητροπέτρου -αναδημοσίευση ενός άρθρου του 1928- το οποίο σχολιάζει την κατάσταση της πυροπροστασίας στη χώρα μας, τη δεκαετία πριν από την ίδρυση του σύγχρονου Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο με τίτλο «Η δασοπροστασία στη χώρα μας», στο οποίο εκθέτει τις απόψεις του επί του επίκαιρου αυτού θέματος ο Υποστράτηγος ε.α. Φώτιος Καλαχάνης.
Τέλος, στο τεύχος αυτό, δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος του άρθρου «Σχεδιασμός Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης λόγω σεισμού», καθώς και ένα άρθρο σχετικά με το Σεμινάριο Διαχείρισης Προσωπικού του Μηχανισμού Επεμβάσεων Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει ξεκινήσει και επίσημα η νέα αντιπυρική περίοδος, για την οποία και εμείς -όπως όλοι άλλωστε- ευχόμαστε να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά, με μικρότερο αριθμό πυρκαγιών και λιγότερες καμένες εκτάσεις.
Καλό καλοκαίρι!
Γεγονότα - Δραστηριότητες
- Εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου.
- Σύσκεψη για την προετοιμασία της δασοπυρόσβεσης στην Αττική
- Σύσκεψη για την προετοιμασία του Π.Σ. ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2010
- Εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμάκιου Περαχώρας
- Διαβαλκανικές πυροσβεστικές συναντήσεις στη Θες/νικη
- Άσκηση αντιμετώπισης σεισμού «ΑΘΗΝΑ 2010»
- Άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης "ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2010"
- Διμερής συνάντηση των Π.Υ. Ελλάδας - Κύπρου
- Απονομή πτυχίων στη Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών
- Άσκηση κατάσβεσης πυρκαγιάς σε χημική βιομηχανία
- Άσκηση ετοιμότητας στο Μετρό Θεσσαλονίκης
- Εκπαίδευση ειδικών τμημάτων Γ.Ε.Ε.Θ.Α.
- Σεμινάριο αεροπυρόσβεσης του Π.Σ. και της Π.Α.
- Εκπαιδευτική εκδρομή Δοκίμων Ανθ/γων
Ξεναγήσεις:
- Π.Υ. Γουμένισσας
Ματιές στα Γεγονότα
Παγκόσμια Νέα
Στατιστικά Στοιχεία
Άρθρα
- Σχεδιασμός Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης λόγω σεισμού
- Σεμινάριο για τη χρήση και αξιοποίηση του Google Earth
- Η δασοπροστασία στη χώρα μας
- «Δια να μην ίδωμεν μίαν ημέρα τας Αθήνας καιόμενας ως πυροτέχνημα»
- Σεμινάριο Διαχείρισης Προσωπικού στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού
- Καταστρεπτικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή