Επιστροφή

Τεύχος 142

Ιούλιος - Αύγουστος 2010

Εξώφυλλο

Μπήκαμε πια σε τροχιά φθινοπώρου και καθώς ο καιρός παρουσιάζει σαφείς διαθέσεις αλλαγής, με αισθητά πιο δροσερές μέρες και τις πρώτες μπόρες να κάνουν την εμφάνισή τους, όλα δείχνουν ότι αφήσαμε πίσω μας το πιο κρίσιμο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου. Μιας αντιπυρικής, η οποία, σε γενικές γραμμές, βοηθούντος και του καιρού –μεγάλη υγρασία και απουσία μελτεμιών- έχει εξελιχθεί αρκετά ομαλά, τόσο από άποψη αριθμού πυρκαγιών όσο και καμένων εκτάσεων. Το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, οι περιοχές που δοκιμάστηκαν περισσότερο από τις πυρκαγιές, ήταν η Αττική, η Εύβοια, η Σάμος, η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου. Μάλιστα, την ώρα που μαινόταν η μεγάλη πυρκαγιά στο Κοκκάρι της Σάμου, στο Συντονιστικό Κέντρο του Π.Σ. βρισκόταν ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και παρακολούθησε, σε πραγματικό χρόνο, την εξέλιξη της επιχείρησης κατάσβεσης. Με την παρουσία του κοντά στους πυροσβέστες –την ίδια μέρα επισκέφθηκε και τον 6ο Π.Σ. Αθηνών- ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να εκφράσει την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε κάθε χρόνο, για τον περιορισμό των επιπτώσεων του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών, το οποίο, δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου, εκδηλώνεται με συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα και ένταση.

Και μπορεί στη χώρα μας, το φετινό καλοκαίρι, να χαρακτηρίστηκε από σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες σε σύγκριση με άλλες χρονιές, σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, όμως, «στιγματίστηκε» από ορισμένα πρωτόγνωρα μετεωρολογικά φαινόμενα και από μια ασυνήθιστη πληθώρα φυσικών καταστροφών με αμέτρητα ανθρώπινα θύματα. Καύσωνας και εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές στη Ρωσία, σαρωτικές πλημμύρες στο Πακιστάν και την Ινδία, φονικές κατολισθήσεις στην Κίνα, καταρρακτώδεις βροχές στην Κεντρική Ευρώπη, μεγάλες πυρκαγιές στην Πορτογαλία και την Ισπανία συνέθεσαν ένα εφιαλτικό σκηνικό, επαναφέροντας στο προσκήνιο το αγωνιώδες ερώτημα «πού βαδίζει ο πλανήτης μας;».
Όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελούν σαφή ένδειξη της ραγδαία συντελούμενης κλιματικής αλλαγής, ένα πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτείται δραστική παγκόσμια παρέμβαση. Ωστόσο, οι διασκέψεις κορυφής για το θέμα αυτό, μέχρι τώρα, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όπως φαίνεται, μόνο με την έντονη και συστηματική δραστηριοποίηση των πολιτών σε όλο τον κόσμο, με τη συνδρομή και της επιστημονικής κοινότητας, θα μπορούσε να έρθει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος στο επίκεντρο του προβληματισμού και να δρομολογηθούν ουσιαστικές λύσεις. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για αναστροφή της καταστροφικής μας πορείας, στενεύουν όλο και περισσότερο.
Όσον αφορά, τώρα, στην ύλη αυτού του τεύχους, εκτός από τις μόνιμες στήλες μας και τα θέματα διεθνούς επικαιρότητας, περιλαμβάνει και διάφορα άρθρα, όπως αυτό που αναφέρεται στο πρόβλημα των πλημμυρών στην περιοχή του Έβρου και την Ευρωπαϊκή Άσκηση ‘EVROS 2010’, το άρθρο για την οργάνωση Βάσης Γεωχωρικών Πληροφοριών του Π.Σ., καθώς και τη συνέχεια του άρθρου σχετικά με τις επιδράσεις των ενεργειακών πρώτων υλών στο φυσικό και κοινωνικό χώρο.
Ελπίζουμε, όπως πάντα, να τα βρείτε ενδιαφέροντα

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. και στον 6ο Π.Σ. Αθηνών

Η νέα πολιτική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος

Γεγονότα - Δραστηριότητες

 • O Πρωθυπουργός στο περίπτερο του Π.Σ. στην 75η Δ.Ε.Θ.
 • Εγκαίνια του Πυροσβεστικού περιπτέρου από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
 • Τελετή Παράδοσης - Παραλαβής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
 • Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες στον Καρέα
 • Συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης με Δικυκλιστές του Π.Σ.
 • Επίσκεψη στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα
 • Επίσκεψη Αυστραλών Αξιωματούχων στο Αρχηγείο και άλλες Υπηρεσίες του Π.Σ.

Πυροσβεστικό Μέτωπο

Ξεναγήσεις:

 • Π.Υ. Σικυώνος - Κιάτου

Ματιές στα Γεγονότα

Παγκόσμια Νέα

Στατιστικά Στοιχεία

Άρθρα

 • Οργάνωση Βάσης Γεωχωρικών Πληροφοριών του Πυροσβεστικού Σώματος
 • Ήπιο καλοκαίρι με λιγότερες πυρκαγιές
 • Επιδράσεις ενεργειακών πρώτων υλών στο φυσικό και κοινωνικό χώρο – Μέρος Β’
 • Έβρος 2010 – Το πρόβλημα των πλημμυρών και η Ευρωπαϊκή Άσκηση ‘EVROS 2010’
 • Πύρινος εφιάλτης στη Ρωσία
 • Πυρκαγιές και Περιβάλλον
 • Φονικές πλημμύρες σκορπούν το θάνατο στο Πακιστάν

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο 199 Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. και στον 6ο Π.Σ. Αθηνών

Η νέα πολιτική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος

Γεγονότα – Δραστηριότητες

Ήπιο καλοκαίρι με λιγότερες πυρκαγιές

Πυροσβεστικό Μέτωπο