Ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Γρ. Πετρούτσος, γεννήθηκε το 1969 στην Χρυσοπήγη του Δήμου Ερυμάνθου του Νομού Αχαΐας.
Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το έτος 1991 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας το 1998 με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.  
Υπηρέτησε στην Π.Υ. Ζακύνθου, στο τμήμα Πυρασφάλειας της Διοίκησης Π.Υ. Πατρών, στο 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, στην Π.Υ. Χρυσούπολης, επί σειρά ετών ως προϊστάμενος στο πεζοπόρο τμήμα της 6ης Ε.Μ.Α.Κ., στην Π.Υ. Αμφιλοχίας και στο Ανακριτικό τμήμα της Διοίκησης Π.Υ. Ν. Αχαΐας.
Το 2012 ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.
Ως Ανώτερος Αξιωματικός Υπηρέτησε επί σειρά ετών, ως Διοικητής στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Πατρών και το 2017 τοποθετήθηκε με τον βαθμό του Πυράρχου, Διοικητής στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου και των Υπηρεσιών του Νομού Ηλείας.
Το 2018 προήχθη στο βαθμό του Αρχιπυράρχου και τοποθετήθηκε Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας.
Το 2019  προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του  Συντονιστή  Στερεάς Ελλάδας, Κρήτης, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου.
Το 2020 τοποθετήθηκε Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας,  & Νήσων (Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη).
Το 2021 του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Συντονιστή Επιχειρήσεων Αττικής.
Το 2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπαρχηγού  του Πυροσβεστικού Σώματος.
Κατά την διάρκεια της θητείας του συμμετείχε σε επιμορφωτικά σεμινάρια για θέματα Πολιτικής Προστασίας, αποτροπής καταστροφικών φαινομένων, στην αντιμετώπιση ατυχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων, στη στρατηγική και ασφάλεια δασικών πυρκαγιών στην «Εκπαίδευση σε θέματα προανάκρισης και διερεύνησης αιτιών δασικών πυρκαγιών» στα πλαίσια συνεργασίας με τη Δασική Υπηρεσία Ηνωμένων Πολιτειών(USDA Forest Service).
Ευρισκόμενος πάντοτε στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων έχει διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση Φυσικών και Ανθρωπογενών καταστροφών (αστικές  πυρκαγιές, βιομηχανικά ατυχήματα ,δασικές πυρκαγιές, εξειδικευμένες διασώσεις και συμβάντα μεγάλης έκτασης) ανά την επικράτεια στην κατά αρμοδιότητα τοπική δικαιοδοσία του περιοχές  (Ηλεία,Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια, Κρήτη, Σάμο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κεφαλληνία , Ζάκυνθο).
Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε πολλές ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με όλα τα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης.