Back

5η Ιουνίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Φωτογραφία
  • Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως κύριος βραχίονας Πολιτικής Προστασίας, προσαρμόζει διαρκώς τον μηχανισμό του ακολουθώντας τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, θέτοντας στόχους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων, με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως της ανθρώπινης ζωής.

 

Στο διάβα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η ανθρωπότητα καλείται να απαντήσει σε νέες και σοβαρότερες προκλήσεις με επίκεντρο το περιβάλλον. Ομολογουμένως, ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ένα συνονθύλευμα κρίσεων που εγείρονται από την ίδια τη δραστηριότητα του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη.

Η αποσταθεροποίηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας, οι μαζικές καταστροφές δασών από πυρκαγιές, είναι μερικά από τα στοιχεία της σημερινής κλιματικής κρίσης, που επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομιών. Όλα αυτά, πλήττουν θανάσιμα τον πλανήτη, υπονομεύοντας μακροπρόθεσμα την ίδια την παρουσία του ανθρώπου πάνω στην Γη.

Με την βοήθεια της επιστημονικής έρευνας και γνώσης, καλούμαστε  να συνειδητοποιήσουμε ότι η μέριμνα για το μέλλον μας, συνεπάγεται κατ’ ανάγκην και τη μέριμνα για το μέλλον του πλανήτη, αφού αυτή είναι η ασφαλέστερη διέξοδος προς ένα βιωσιμότερο κόσμο, με ανάπτυξη, που θα εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες υπό το πρίσμα της περιβαλλοντικής θεωρίας.

Πολλές εκατοντάδες είδη πανίδας και χλωρίδας απειλούνται με εξαφάνιση. Στις προειδοποιήσεις πολλών ειδικών, αναφέρεται ότι η Γη είναι στην αρχή της 6ης "μαζικής εξαφάνισης" και της 1ης που αποδίδεται στον άνθρωπο. Τρόφιμα, ενέργεια, φάρμακα, και άλλα αγαθά που οι άνθρωποι αντλούν από τη φύση, είναι θεμελιώδη για την ύπαρξη και την ευημερία του. Τα περισσότερα από αυτά, δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως. Βασικές αιτίες της απώλειάς τους, αποτελούν, η υπερχρήση των εδαφών και η υπερεκμετάλλευση πόρων που προκαλούν μεταξύ άλλων κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις με τεράστιο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.

Οι μελέτες προειδοποιούν ότι δεν κινδυνεύουν μόνο η χλωρίδα και η πανίδα του πλανήτη αλλά σύντομα ακόμη και ο άνθρωπος θα βρεθεί σε επισφαλή θέση όσον αφορά την επιβίωσή του. Αν θέλουμε έναν βιώσιμο πλανήτη, πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να προσαρμοστούμε. Ο άνθρωπος εξαρτάται από τη φύση. Η Γη μας φιλοξενεί. Δεν μας ανήκει.

Η μη προσαρμογή μας στους νόμους της φύσης, οδηγεί  σε μετακινήσεις πληθυσμών, τους “περιβαλλοντικούς μετανάστες”, που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, εξαιτίας της επίδρασης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στην αποδρομή της πρόσφατης πανδημίας, η ανθρωπότητα βρέθηκε απέναντι σε δύο κορυφαίες προκλήσεις, την αντιμετώπιση της πλέον καταστροφικότερης βιολογικής καταστροφής από το 1912 και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ουσιαστικά η δεύτερη «θρέφει» τις πανδημίες, κάτι που σημαίνει πως εάν προστατεύσουμε το περιβάλλον, θα θωρακίσουμε και την υγεία μας.

Η οικολογική καταστροφή και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στη φύση, τείνουν να εξαφανίσουν τη χλωρίδα και τη πανίδα, που λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας μας.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όλοι μας, να προσπαθήσουμε για αλλαγές στην καθημερινότητά μας που επιδρούν στην μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η Περιβαλλοντική Κρίση και συνεπακόλουθα η Κλιματική Αλλαγή είναι εδώ και απαιτείται μια συστηματικότερη εντατικοποίηση στις προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως κύριος βραχίονας Πολιτικής Προστασίας, προσαρμόζει διαρκώς τον μηχανισμό του ακολουθώντας τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, θέτοντας στόχους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων προκλήσεων με απώτερο σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως της ανθρώπινης ζωής.

fireservice