Γενικός Επιθεωρητής Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδας

Ευάγγελος Φαλάρας

Αντιστράτηγος

 

Γεννήθηκε στο Προάστιο Καρδίτσας το 1967. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1998, με τον βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει υπηρετήσει, ως Συντονιστής επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, ως Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας, ως Διοικητής και Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, σε Διευθύνσεις του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ως Εκπρόσωπος Τύπου, ως υπεύθυνος έκδοσης της Πυροσβεστικής Επιθεώρησης, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, με αντικείμενο τη Διαχείριση Επιχειρήσεων σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, στην 1η ΕΜΑΚ, καθώς και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Κορίνθου, Κω, Λάρισας, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, στην «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών & Τεχνολογικών Καταστροφών» καθώς και στο «Κράτος και Δημόσια Πολιτική» αλλά και πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Γνωρίζει την Αγγλική γλώσσα και έχει ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές στο Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης  στα Ρώσικα.

Έχει παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις και σεμινάρια του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πολεμικής Αεροπορίας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Εθνικής Άμυνας καθώς και Σχολεία του εξωτερικού σε θέματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Έχει διδάξει ως καθηγητής στην Πυροσβεστική Ακαδημία και συνεχίζει να διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στην Εθνική Σχολή Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης και σε κέντρα δια βίου μάθησης, ενώ συμμετείχε στην σύνταξη μελετών για την ΠΟΕ-ΟΤΑ, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Έχει λάβει μέρος και έχει διαχειριστεί πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών (μεγάλες αστικές και δασικές πυρκαγιές, διασώσεις σε ορεινές τοποθεσίες καθώς και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη όπως και τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία το 2023).

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, προήχθη σε όλους τους βαθμούς του Ανώτατου Αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε πολλές ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με όλα τα μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης.